2. мај 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

„Вече са легендом“ – Кучево обележило рођендан Ђорђа Марјановића

Данашњи дан (30.10.) је у граду на Пеку био посвећен Ђорђу Марјановићу. Кучево је данас одавало почаст  успомени свог вољеног Кокана ( мада је за много он био и остао Милорд!), поносно што је велики уметник потекао баш одавде и  што се може похвалити да се током свог живота увек радо враћао на његове улице и обале Пека. Читавог дана град је био испуњен музиком коју је он створио и песмама које је певао.

У холу Центра за културу „Драган Кецман“ у присуству породице Марјановић и многих поштовалаца, одржанo је „Вече са легендом“-културна манифестација у оквиру пројекта „Великани Кучева“. На дан када је рођен  Кокан.  Хол центра је био тесан да прими све који су желели да присуствују обележавању његовог рођендана.

„Вече са легендом“ је отворила директорка Центра за културу Марија Коцић. Присутнима  се  потом обратио  заменик председника општине Ненад Микић, а председник Скупштине општине Бранко М. Кецман је представнику породице, ћерки Невени, уручио Повељу коју је СО Кучево постхумно доделила Ђорђу Мaрјановићу за допринос светској културној баштини. Присутнима се обратила и Душка Тисмонаревић (некадашња али и садашња припадница Ђокиста, која  у Кучеву имала чланску карту број 1 !), док се директорка библиотеке Јована Дишић захвалила породици која је донирала велики број књига овој установи.

У холу је била уприличена изложба фотографија највећег југословенског али и руског певача забавне музике, омота свих његових сингл плоча и пригодних предмета. Приказана су два филма, први о обележавању Ђорђевог рођендана 2003. године када су сви излози у граду били облепљени његовим сликама и други о томе како Иван Вељковић ( у Кучеву и широј музичкој јавности познат по хору „Иван и његови клинци“ који је највише изводио песме из Ђорђевог репертоара), пропагира величину његовог музичког стваралаштва, тако да ни једно дете из београдских вртића у којима ради не може да пође у школу, а да не зна бар једну песму Ђорђа Марјановића. Познати писац песама  за многе музичке великане Владица Савић, прочитао је два поетска дела посвећена Ђорђу Марјановићу, а Наталија Солдатовић  је отпевала две нумере „Звиждук у осам“ и „Београде“.