2. мај 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

КОНЦЕРТ ЗАВИЧАЈНИХ ПЕВАЧА

КОНЦЕРТ ЗАВИЧАЈНИХ ПЕВАЧА

(среда, 28. мај 1997. године)

И ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА 30. СМОТРЕ „ХОМОЉСКИ МОТИВИ“  1997. ГОДИНЕ

„Хомољски мотиви“ су били смотра која је, кроз све ове године, нашој народној музици поклонила неколико истинских и великих интерпретатора. Сви су се они, поводом јубилеја смотре, окупили и својој верној публици поклонили један концерт за памћење.

Пред препуном двораном Дома културе наступили су: Цица Благојевић, расположени и распевани Станиша Пауновић, који је интерпретацијама влашких песама награђиван салвама аплауза. Овом приликом он је имао још један додатан разлог: само пре два дана, са великим народним оркестром, снимио је прве трајне снимке за Радио Београд, затим омиљена и атрактивна Светлана Арсић, па наша суграђанка Живкица Милетић у свом препознатљивом маниру.

Са посебним одушевљењем дочекана је појава фрулаша Веље Кокорића, који дуго није наступао у своме граду. Мајсторском интерпретацијом још једном је доказао да није само највећи фрулаш кога је наш крај изнедрио, већ да спада у највеће фрулаше које је наша народна музика икада имала.

Чаробна Изворинка Милошевић још једном пред својим суграђанима показује виртуозност свога гласа и мајсторство владања сценом. Отпевала је, на себи својствени начин, највеће хитове из своје богате каријере.

Велика дама наше народне музике, Гордана Стојићевић, евоцирала је песмама свој почетак на „Хомољским мотивима“ и за своје филигранске интерпретације одушевила бројну публику. Затим је представила своје нове песме са ЦД-а, који ће се ускоро појавити, а није пропустила да се захвали Ђорђу Марјановићу, који је био у публици, као првом водитељу који је њено име изрекао пред микрофоном. Дуго је публика аплаудирала нашем великом уметнику, њиховом суграђанину. Свој наступ Гордана је завршила у чаробном дуету са својим колегом Станишом Пауновићем.

Све певаче пратио је оркестар „Прва лига“, под управом Рајка Величковића, коме су сви уметници изрекли похвале за беспрекорно музицирање. Програм је елегантно водио Божидар Унгурјановић, не пропустивши прилику да свакој дами уручи велики букет цвећа којим их је даривао организатор. Било је то вече за памћење које је на најлепши начин најавило јубиларну, тридесету смотру.

Слика – Станиша Пауновић (десно) у дуету

ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА 30. СМОТРЕ „ХОМОЉСКИ МОТИВИ“

(петак, 30. мај 1997. године)

У предвечерје централног дела програма овогодишњих „Хомољских мотива“, наступа изворних група из целе Србије, у великој сали Дома културе, одржана је свечаност поводом јубилеја Мотива, као и промоција највећег републичког признања из области културе – Вукове награде коју је ова смотра добила прошле године.

Вече је отворила песма Стевана Раичковића „Хомољски мотиви“ коју је прочитао Света Буковић. Директорка Дома културе „Вељко Дугошевић“ Сања Вукојевић прочитала је Одлуку Одбора Смотре. Највеће признање Смотре – „Хомољског пастира“ поред осталих добили су: Ђорђе Марјановић, први Врховни пастир Смотре Драган Кецман, кучевски сликар и Живко Драгомировић из Мелнице, свирач на листу, а први је Велику повељу примио утемељивач ове Смотре Драгослав Лукић.

Мајсторска фрула Веље Кокорића улепшала је ову свечаност.

На крају проф. др Драгослав Девић, селектор овогодишњих Мотива, преставио је ЦД сачуваних нумера са „Хомољских мотива“, где су и две песме Светлане Стевић.

Слика – Ђорђе Марјановић (лево) прима „Хомољског пастира“

Извор: „Нови Дан“ и Жика Рајчић – Сећања

Кучево, јесен 2023. године