6. мај 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Пек видно опао, пут код Сене проходан, сва насеља имају струју

Услед обилних кишних падавина и изливања река и потока, Штаб за ванредне ситуације општине Кучево прогласио је ванредно стање 16.06.2023. године од 19.00 часова на целој територији општине Кучево.

Током поподнева дошло је до изливања Пека у Волуји, Нересници и Каони, углавном у пољопривредно земљиште и на сеоске путеве.

Вода је стигла и до неколико домаћинстава. Надлежне службе су на терену са свом потребном механизацијом, ситуација је под контролом.

Водостај Пека код моста у Кучеву стоји већ извесно време на 325 центиметара и очекује се да ће још неко време да стагнира, а потом да почне да опада уколико не буде обилних падавина.

Ватрогасци из Кучева су у суботу, 17.06. 2023. године били хероји дана Србије.

Они су, не штедећи себе , газећи набујалу воду, имали две изузетно важне акције : евакуисали  су двоје близанаца старе 10 месеци у Нересници и однели их на сигурно и извели једну баку из опасности. Све је то забележено видеом и постављено на сајт МУП-а.

Министарство унутрашњих послова још једном апелује на све грађане да не прилазе набујалим бујичним водотоковима, да у случају евентуалне опасности слушају надлежне институције и да, уколико вода прети да уђе у домаћинства, искористе џакове са песком да обезбеде локацију, као и да се у случају директне опасности попну на више етаже, искључе електричну енергију и, подсећамо, позову ватрогасце на број 193 или полицију на 192, како би им била пружена адекватна помоћ.

Због изливања реке Пек код Сене саобраћај је био обустављен синоћ на магистралном путу Кучево-Пожаревац. Саобраћај на овој деоници је поново успоставњен јутрос од 3:25 часова. Сва насеља у Горњем Звижду су добила стабилно напајање електричном енергијом.

Пек је, током ноћи, видно опао – што се најбоље може закључити визуелним опажањем. Јасно су исцртане границе докле је водостај био у највишем стадијуму. Мост код Бетоњерке, који је у једном моменту био под водом, поново се уздижедоста изнад нивоа.

Али су зато на стадиону подземне воде учиниле своје, као уосталом и на подоста места са обе стране Пека. Река је и даље изузетно моћна, ушће Кучајнске реке је и даље велико.

Тек ће се сагледати све последице настале поводом ове ситуације, али најважније је да се Пек, као и притоке повлаче. Надлежни кажу да је врх плавног таласа прошао и да се у наредном периоду очекује смиривање ситуације.

Локална самоуправа чини све што је у њеној моћи да најоптималније одговори на ситуацију насталу после непогода изазваних изливањем Пека на појединим местима. Тако су заменик председника општине Ненад Микић, в.д. директора ЈКП „Кучево“ Даријан Дрикић и председник МЗ Нересница Драган Бабић обишли три најугроженија домаћинства у насељу Паскароњ и донели им преко потребну помоћ – основне намирнице, пијаћу воду  и  воду за стоку. Такође, у сталном контакту су и са Ватрогасно-спасилачком јединицом из Кучева који су на терену и врше испумпавање воде из домаћинстава у које је вода из Пека и појединих притока ушла.