4. децембра 2023.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Šta turistima nude Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Golubac

Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu svoje turističke ponude i potencijale predstavile su, pored Požarevca, Petrovca i Velikog Gradišta, opštine Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Golubac.

Vladan Lazić, direktor Turističke organizacije Žagubica, kazao je da je ova opština postala nezaobilazna turistička destinacija.

Vladan Lazić

,,Homolje je postalo prepoznatljivo na turističkoj mapi Srbije. Ono predstavlja spoj tradicijije, kulture, iskonskih vrednosti, magije, odmora u prirodi i jedinstvene gastronomske ponude, što je idealno za beg od stresnog života. Ako hoćete da vam u životu bude bolje – vi nam dođite u Homolje“, rekao je Lazić.

Turistička organizacija Kučevo stavila je ove godine akcenat na seoski turizam.

,,Turistička organizacija Kučevo je zajedno sa lokalnom samoupravom poslednjih godina stavila akcenat na aktivaciju starih seoskih domaćinstava“, rekao je Aleksandar Ilić, direktor Turističke organizacije Kučevo.

Aleksandar Ilić

Po njegovim rečima ono što najviše privlači turiste da dođu u opštinu Kučevo jesu netaknuta priroda, hrana i gostoprimstvo.

,,Smeštajni kapaciteti na teritoriji opštine Kučevo su povećani posle nekoliko obuka za stanovništvo održanih u mesnim zajednicama, a radimo i na razvoju putne infrastrukture i turističke signalizacije“, kazao je Ilić.

Štand opštine Kučevo

Jasna Jović, direktorka  Turističke organizacije opštine Malo Crniće, kazala je da je Sajam turizma u Beogradu značajan za ovu opštinu jer se nalazi na oko 100 kilometara od Beograda i nudi interesantnu ponudu za sve one koji žele da pobegnu od gradske sredine.

,,Na našem štandu predstavljamo kako turista može da provede slobodno vreme u našoj opštini. Preporučujemo obilazak kulturno-isorijskih spomenika od kojih je najznačajniji manastir Zaova iz 14. veka“, kazala je Jović.

Jasna Jović

S obzirom na predstojeću letnju sezonu ona je preporučila dva bazena u ovoj opštini, a pecarošima dva jezera – Zaovu i Zmajevac.

,,Naša opština je interesantna za sve one koji vole zdrav način života, jer skoro svako domaćinstvo proizvodi domaći med, mleko, meso, jaja, vino, rakiju i čvarke. Tu su i tradicionalni restorani, a preporučujemo i stazu zdravlja na kojoj može da se uživa u prirodi opštine Malo Crniće. Pored toga organizujemo više od 20 manifestacija, među kojima su FEDRAS i Stiško poselo“, rekla je direktorka.

Štand opštine Malo Crniće

Turistička organizacija opštine Golubac na ovogodišnjem Sajmu turizma nastupa u okviru zajedničke prezentacije pod nazivom „Donje Podunavlje – turistička destinacija budućnosti“ sa Majdanpekom, Kladovom i Negotinom.

,,Početkom godine je otvorena Galerija moderne umetnosti i svako ko dođe u Golubac može da pogleda 20 dela savremenih umetnika. Očekuje nas i realizacija zanimljivih projekata – želimo da na moderan način prikažemo bogatstvo nematerijalnog kulturnog naseđa koje je praćeno pričama i legendama“, istakla je Jelena Petrović, direktorka Turističke organizacije Golubac.

Jelena Petrović

Ona je dodala da je ekspanzija Golubačke tvrđave i manastira Tumane dovela do povećanja smeštajnih kapaciteta.

Štand opštine Golubac

Prvog dana Sajma turizma održana je panel diskusija na kojoj su pored turističkih blogera iz ,,TrippinSrbija“, o turizmu Donjeg Podunavlja govorili predsednici opština Golubac, Kladovo i Negotin, direktor Lepenskog Vira, predstavnica EU Delegacije u Srbiji i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji podržava razvoj i promociju turizma u Istočnoj Srbiji.

Izvor: E-Branicevo