6. мај 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Министарство просвете продужило до 26. априла рок за пријаву за бесплатне уџбенике

Министарство просвете продужило је рок до 26. априла за пријаву за бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета, које су основне школе изабрале за школску 2024/2025. годину.

Из Министарства просвете су навели да ће школе, преко одељењских старешина и учитеља, благовремено обавестити родитеље, односно друге законске заступнике ученика о процедури, неопходној документацији и роковима.

У саопштењу се наводи да је ове године проширена категорија ученика основних школа који остварују право на бесплатне уџбенике, тако да право на бесплатне уџбенике остварују и ученици који болују од ретких болести, ученици који остварују право на туђу негу и помоћ, као и ученици из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељ, односно уколико је други родитељ преминуо или је непознат.
„Министарство просвете Програм бесплатних уџбеника спроводи од 2011. године у циљу додатне подршке ученицима из осетљивих категорија, али и подршке надареним ученицима. Имајући у виду важност доступности образовања за све, Министарство обезбеђује бесплатне уџбенике на језицима националних мањина за наведене категорије ученика“, наводи се у саопштењу.

За набавку бесплатних уџбеника Министарство просвете је у буџету за ову годину обезбедило 792 милиона динара.

Извор; Министарство просвете