28. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Библиотека у Кучеву променила име у Народна библиотека „Стеван Раичковић“ Кучево

На седници СО Кучево одржаној 14. марта донета је одлука да се име Библиотеке „Никола Сикимић Максим“ Кучево промени у: Народна библиотека „Стеван Раичковић“ Кучево.

Стеван Раичковић био је један од најзначајнијих српских песника. Рођен је 5. јула 1928. године у Нересници надомак Кучева, у школи у којој су у то време као учитељи службовали његови родитељи. Из Нереснице су отишли када је Стеван Раичковић имао свега две године, али нити је он заборавио место у коме је рођен, нити је оно заборавило њега. У својој мемоарског прози под насловом „Један могући живот“ Стеван Раичковић спомиње Нересницу на више места, у сетном тону, и она за песника добија значај митског завичаја. Записао је: „Кад ми буде најтеже у животу отићи ћу у Нересницу, одакле је све и почело.“

Ове године навршава се тридесет година откако је песник у нересничкој школи отворио библиотеку која и данас носи име по његовим родитељима, Живки и Милану Раичковићу. Том приликом је рекао: „Нересница је мени остала као једна, скоро измишљена, реч. Али, ја сам се целога живота сећао Нереснице, јер свуда морао да је забележим, на сваком документу, у биографијама својим, увек сам волео да напишем да сам се родио у Нересници.“

Право је време да и градска библиотека у Кучеву понесе славно име свог земљака, који је преминуо у Београду 6. маја 2007. године. Народна библиотека „Стеван Раичковић“ ће почетком јуна организовати и књижевну манифестацију у песникову част, а трећи број књижевног часописа „Максим“, у издању библиотеке, биће му у целини посвећен. Сви ови планови остварују се уз подршку породице Раичковић.

Важно је напоменути и да Никола Сикимић Максим, по коме је библиотека носила име скоро 37 година, неће бити заборављен. Осим представљања легата и делова мемоарске прозе „Растанци“, његово име ће трајно наставити да живи кроз Максим, часопис за књижевност, уметност и културу, који ће кучевска библиотека наставити да издаје.