28. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

МУП упозорава грађане на „фишинг“ превару са СМС и имејл порукама

МУП упозорава грађане да је у току „фишинг“ превара са СМС и имејл порукама у којима се од грађана тражи „ажурирање личних података“ због наводне „испоруке или исплате“. Не отварајте линкове у порукама и немојте да ступате у комуникацију са пошиљаоцима, упозоравају из МУП-а. Наводе да грађани који, ипак, отворе линк или оставе личне податке о томе одмах обавесте Службу за борбу против високотехнолошког криминала и Посебно јавно тужилаштво за високотехнолошки криминал.

„Ни у ком случају не отварајте линкове који су наведени у поруци и немојте да ступате у комуникацију са пошиљаоцима на било који начин“, наводи МУП.

Истиче се да је циљ преваре крађа личних и осетљивих података у циљу прибављања противправне имовинске користи. Уколико су грађани отворили линк у поруци или оставили своје личне податке, како би се заштитили од преваре, МУП саветује да о томе одмах обавесте Службу за борбу против високотехнолошког криминала и Посебно јавно тужилаштво за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду.

„Лични подаци се на интернету деле само у изузетним случајевима, и то када се претходно провери валидност физичких или правних лица који потражују податке“, закључује се у саопштењу МУП-а.