27. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Објављене ранг листе пензионера који ће моћи да бесплатно иду у једну од 25 бања на опоравак

Прелиминарна ранг-листа пензионера који ће ове године бити упућени на рехабилитацију о трошку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осгурање (ПИО) у неку од 25 бања Србије објављена је на огласним таблама удружења пензионера и у филијалама Фонда ПИО, а за опоравак се пријавило око 60.000 пензионера.

Приговори надлежној комисији могу да се поднесу у року од пет радних дана од објављивања ранг-листе на огласној табли, односно од 4. до 8. марта, објавио је Фонд ПИО.

Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести њихове подносиоце и утврди коначну ранг-листу корисника који су остварили право на рехабилитацију.

Коначна ранг-листа ће бити објављена 14. марта а након тога ће и први пензионери бити упућени на бањски опоравак, што се очекује већ крајем марта.

Из Фонда ПИО су навели да су средства која се издвајају за друштвени стандард за 77 одсто већа него лане, а од укупне суме се за финансирање опоравка пензионера у бањама издваја 85 одсто, односно 1,05 милијарди динара, од 1,24 милијарде намењене за унапређење друштвеног стандарда.

На бесплатни опоравак у бање ће ове године бити упућено 21.500 пензионера, што је највећи број до сада.

Фонд ПИО сноси трошкове десетодневне рехабилитације пензионера, путне трошкове у висини цене аутобуске, односно возне карте другог разреда, као и трошкове смештаја и превоза пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица и у другим изузетним случајевима.

Фонд ПИО корисницима обезбеђује комплетан десетодневни боравак у бањи, што значи да је поред услуге смештаја и пуног пансиона, сваком кориснику обезбеђен лекарски преглед приликом пријема са формирањем историје болести, ЕКГ, основне и циљане лабораторијске анализе, редовне лекарске визите сваког радног дана, присуство дежурног лекара после подне, ноћу и нерадним данима, као и све терапијске процедуре из области из којих се пружају услуге, најмање три врсте терапија и издавање отпусне листе.

Највеће интересовање влада за Врњачку Бању, затим за Бању Ковиљачу, бању Кањижу, Сокобању, врднички „Термал“.

извор :Топпрес