27. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

МУП: Наредних недељу дана појачана контрола аутобуса и теретних возила

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, од 19. до 25. фебруара, спроводиће међународну акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на откривање прекршаја које чине возачи аутобуса и теретних возила, саопштио је МУП.

Како су истакли, током акције која се истовремено спроводи у 30 европских земаља чланица организације РОАДПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе), саобраћајна полиција ће патроле првенствено усмеравати на путеве са најинтензивнијим саобраћајем аутобуса и теретних возила.

“Посебан акценат ће бити на контроли поштовања одредби Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима, као и превоза терета и испуњености општих услова за учешће у саобраћају возача теретних возила и аутобуса”, наводе из МУП-а.

Они су навели да анализе саобраћајних незгода у 2023. години показују да су теретна возила учествовала у 5.535 саобраћајних незгода од којих су готово две трећине изазвали управо возачи ових возила. С друге стране, аутобуси су учествовали у 1.553 саобраћајне незгоде од којих су око трећину изазвали возачи аутобуса.

Саобраћајна полиција је у истом периоду у контроли саобраћаја, додали су, открила око 132.000 прекршаја које су извршили возачи теретних возила и 5.200 прекршаја које су учинили возачи аутобуса.

Извор: МУП