29. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Данас обележавамо Богојављење

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Богојављење, један од петнаест највећих хришћанских празника.
Данашњи празник обележава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у реци Јордан. Први пут створено је Свето Тројство – у Божијем гласу са неба зачуло се: „Ово је син мој“, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у облику голуба. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.

Данашњи дан означен је црвеним словом у календару. На Богојављење се освећује вода у црквама, коју узимају верници и носе кући и пију ради здравља, просвећења душе и тела и не би ли се заштитили од злих сила.

Данас се верници поздрављају речима: „Бог се јави“ или „Христос се јави“, а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.

Обичаји и веровања

На Богојављење се никада не пости, а сматра се да од данас почињу погодни дани за венчање. Раније у неким крајевима девојке би уочи овог празника стављале огледалце испод јастука, не би ли сањале за кога ће се удати.

За поједине делове наше земље везује се и обичај да девојке од теста направе четири куглице, где би једну оставиле празну, а у три ставиле имена својих симпатија, затим би их убациле у кључалу воду и чекале прву која би избила на површину. Уколико би испливала празна лоптица, то би значило да девојка још увек није упознала суђеног.

На данашњи дан ваља обратити пажњу на време, верује се да ако данас буде јак мраз или пада снег, година ће бити родна, ако буде ведро, сушна, а киша би означила годину са доста падавина и поплава.

Пливање за Часни крст је симболичан чин који карактерише овај празник и који ће и ове године бити одржан у појединим општинама у Браничевском округу.