29. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

 „Не пали стрњику!“

У Министарству заштите животне средине пригодном манифестацијом обележен је почетак кампање од националног значаја „Не пали стрњику!“, са циљем да се заустави штетна пракса паљења жетвених остатака, и тиме спрече пожари који доводе до загађења ваздуха, уништавају околину и имовину.

Министарка Ирена Вујовић навела је да ће кампањом бити скренута пажња на штетност и кажњивост паљења биљних остатака на њивама након жетве, али и на савете како да се они збрину на начин који не штети животној средини и не угрожава здравље и безбедност људи.

„На састанцима Радне групе на нивоу Владе Србије закључили смо да паљење жетвених остатака које почиње у ово доба године знатно нарушава квалитет ваздуха и укупно стање животне средине. Само у прошлој години, забележено је око 15.000 пожара на отвореном, што је не само штетно него и противзаконито. Иако постоји казнена политика, надам се да ће кампања коју спроводи Министарство које водим, допринети да се свест сваког појединца подигне на виши ниво и да се већ у овој сезони смањи број пожара и казни. Позивам пољопривреднике и све грађане Србије да учине корак напред и да не пале жетвене остатке, јер је ово заједничка борба за све нас и будуће генерације“, рекла је Вујовић.

Кампања је, додаје она, резултат добре сарадње Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а реализује се уз подршку Делегације ЕУ у Србији и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Континуирано подржавамо Владу Србије у подизању свести јавности о штети и опасностима које паљење стрњике изазива и апелима да се пољопривредници окрену безбедним методама одлагања жетвених остатака, поручио је стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш.

„Овогодишња кампања „Не пали стрњику“ део је активности за смањење загађења ваздуха и животне средине, које спроводимо у оквиру иницијативе „ЕУ за зелену агенду у Србији“. Заједно са националним и локалним институцијама радимо на томе да заштитимо здравље и безбедност људи, очувамо биодиверзитет и смањимо емисије гасова са ефектом стаклене баште“, рекао је Бериш.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева изјавила је да је срећна што може да се придружи покретању кампање која подиже свест о опасностима које носи спаљивање стрњике – „Не пали стрњику!“.

„Kампању, захваљујући фондовима ЕУ, спроводе наши партнери из УНДП-а и релевантна министарства. Законодавство ЕУ снажно обесхрабрује спаљивање стрњике, јер је научно доказано да је то више штетно него корисно, да носи бројне ризике као што су пожари, загађење ваздуха и деградација земљишта. Пољопривредна продуктивност зависи од здравих екосистема који су у сржи Европског зеленог договора – обећање ЕУ да ће постати климатски неутрална до 2050. године, између осталог смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште и обнављањем биодиверзитета“, навела је Халачева.

извор: Министарство заштите животне средине