27. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Oд 1. септембра полиција ће обезбеђивати све школе у Србији

Полиција ће обезбеђивати све школе у Србији од 1. септембра, а полицијски службеници ће бити присутни пре, за време трајања наставе и након окончања часова у обе смене, саопштило је Министарство просвете.

Осим у школским двориштима, полицијске патроле биће појачане у близини школа, а контролисаће и регулисаће и безбедност саобраћаја, саопштено је након радног састанка који су одржали представници Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова.

Како се наводи, начелници полицијских и школских управа, као и директори школа и начелници полицијских станица интензивно раде на анализи стања безбедности, како би сагледали ситуацију и предузели заједничке мере да би се безбедност ученика и запослених подигла на највиши могући ниво.

На састанку је било речи и о пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство” који ће у основним школама у предстојећој школској години заједно реализовати Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова.

Циљ пројекта је подизање свести ученика о последицама насилног понашања у стварном и виртуелном окружењу, препознавању различитих видова насиља и дискриминације, усвајању стратегија за помоћ другима у невољи и вештина ненасилног решавања конфликата, развијању саосећања и информисање о начинима помоћи, подршке и заштите, као и усвајању знања и вештина о безбедном учешћу у саобраћају и понашању у ванредним ситуацијама. Представници Министарства просвете захвалили су Министарству унутрашњих послова на сарадњи и подршци у обезбеђивању безбедности ученика и запослених у школама.

Извор: prosveta.gov.rs