6. мај 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

6. Kulturna manifestacija „Izvorni dani Neresnice“

Neresnica je po šesti put postala kulturna prestonica Srbije,  zahvaljujući manifestaciji „Izvorni dani Neresnice“ koja je okupila najbolja Kulturno umetnička društva i pojedince ( soliste i instrumentaliste) Srbije da ukažu na veličanstvenost naše kulturno umetničke baštine. Sinoć su u  takmičarskom delu nastupili folklorna društva  iz;  Neresnice, Kučeva, Voluje, Laznice, Topolnice, Šarbanovca, Sumrakovca, Manastirice, Gradskova, Valakonja i Velikog Izvora.

Manifestaciju je zvanično otvorio predsednik opštine Kučevo, dr Ivan Rajičić, koji je pozdravio prisutne i poželeo im da uživaju u bogatom programu koji su pripremili organizatori.

Za najboljeg instrumentalistu proglašen je, Aleksa Lacković iz Kučeva. Najbolji izvođač izvorne pesme dr Saša Dražilović, najbolja pevačka grupa je ženska pevačka grupa iz Velikog Izvora. U izvođenju izvornih igara prvo mesto osvojio je KUD  „Đura Jakšić“ iz Sumrakovca, drugo mesto pripalo je KUD „Valakonje“ iz Valakonja, i treće mesto KUD „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca.

Na Republičkoj smotri koja se održava u Topoli, odlukom stručnog žirija iz Saveza amatera  Republike Srbije, poslat je KUD „Štule“ iz Voluje, a na smotri u Gornjem Milanovcu KUD „Neresnica“ iz Neresnice i KUD „Gradec“ iz Gradskova. Za najoriginalniju nošnju nagradu je dobio KUD „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora. Za najboljeg igrača proglašen je veteran Ignjatović Miroslav (81 god.) iz Šarbanovca. Za najlepšu pastiricu proglašena je Sanela Prvulović iz Gradskova.

Posebnu draž manifestaciji dale su estradne umetnice iz ovog kraja, Gordana Stojićević i Izvorinka Milošević.

U pratećem delu programa 6. „Izvornih dana Neresnice“ održano je takmičenje u pripremanju starih narodnih jela. Pobedila je ekipa „Amatera“ iz Topolnice.