3. мај 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Kučevo je galerija na otvorenom. Nazivaju ga i gradom murala.

Kučevo, gradić na reci Pek, smešten između Zvižda i Homolja, već godinama dobija inventivno ukrašene fasade zgrada po kojima postaje i prepoznatljiv, pa ga mnogi smatraju metropolom srpskog murala.

Razlog za to je veliki broj murala koji krase naš grad. Oslikani u okviru projekta “Kučevo putem murala” 2015. godine, ulepšavaju naše ulice i privlače pažnju prolaznika i posetilaca.

Grupa mladih umetnika, predvođena našim sugrađaninom, master umetnikom Bojanom Veljkovićem, oplemenila je grad muralima i tako ga celog pretvorila u jedno veliko umetničko delo.

Za taj lepi zadatak izabrano je šest studenata: Bojan Veljković, Miloš Đuran, Marija Đokić, Neda Arizanović, Dragana Marković i Vojislav Marković. Oni su oslikali više od 10 dela na zidovima u Kučevu.

Teme murala odabrane su uvažavajući arhitekturu grada, njegove specifičnosti i ono što je karakteristično kako za sam grad, tako i za njegovu širu okolinu, Zvižd i Homolje (tradicija, znamenite ličnosti, običaji, prirodne lepote, turistički potencijali).

Posetite Kučevo, prošetajte gradom i uživajte u umetnosti!

Autor fotografija: Dragan Bosnić

Izvor: Turistička organizacija Kučevo