29. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

55. Смотра народног стваралаштва ,,Хомољски мотиви“

“Хомољски мотиви” су најпознатија туристичко-културна манифестација у општини Кучево, која је одавно добила републички значај. Ова јединствена смотра изворног народног стваралаштва источне Србије се непрекидно одржава од 1968. године и представља једну од најстаријих манифестација те врсте у Србији. Значај и квалитет манифестације доказују и добијена престижна признања – “Вукова награда” и “Туристички цвет Србије”. По угледу на “Хомољске мотиве” у Србији су касније ницали бројни сабори и смотре, али је Смотра у Кучеву ипак задржала примат. То је смотра традиције, обичаја и културе, која се на овим просторима вековима чува и негује.

Приликом отварања веома надахнуто, емотивно и са високим поетским надахнућем беседили су Врховни пастир Хомоља Лепомир Ивковић и председник општине Кучево др Иван Рајичић који је рекао:

Поштовани гости, драги суграђани, уважени народни уметници, чувари наше традиције и културе, велика је част стајати данас пред вама и као домаћин пожелети вам добродошлицу у наше Кучево, у наш валовит Звижд.

У оквиру свечаног отварања видели смо фолклорни ансамбла Центра за културу ,,Драган Кецман“, који су нам извели Кучевљанку, а потом и кореографију народних игара из Звижда и Хомоља Дејана Трифуновића Ој овчаре, бели јагањчаре!

Важност сарадње у организацији фестивала традиционалне музике и игре потврђује се и кроз редовно учешће на „Хомољским мотивима“ културно – уметничких друштава из целе Србије.

Присутнима се обратио и господин Ренато Рандон, заменик градоначелника Општине Лониго у Вићенци, Италија, који је поздравио све присутне и указао на значај очувања традиције и културе српског народа у иностранству.

Учесници који су дали допринос реализацији овогодишње 55. Смотре, и којима дугујемо велику захвалност су: КУД Илинско Врело из Илина, ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Стефан Радовановић из Метовнице, Школа традиционалних инструмената Бор, Марина Марић солиста, КУД „Влашко коло“ из Осанице, певачка група „Арија“ из Малог Црнића, Стана Германовић солиста, КУД „Кривељ“ из Кривеља, певачка група „Студенац“, КУД „Штуле“ из Волује, Данијела Марковић солиста, здравичар Власта Бачиловић, КУД „Нересница“ из Нереснице, Милица Филиповић солиста, Михаела Фрфулановић солиста, КУД „Техничка школа“ из Жагубице, КУД „Седмица“ из Угриноваца, КУД „Младост“ Лониго из Италије, и сви остали ветерани и омладинци.

Водитељи овогодишње смотре су били Вишња Огњановић и Срђан Ивановић.