29. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Спектакуларан концерт анамбла „Венац“ са Косова и Метохије – 55. Смотра Хомољских мотива

ВЕНАЦ је професионални ансамбл сачињен од извођача народних игара и песама. Kрајњи циљ ансамбла јесте очување народног наслеђа, традиције, културе и фолклора са простора Kосова и Метохије. Након прославе пола века постојања ВЕНЦА 2014. оснива Омладински и Дечије ансамбле са циљем да пренесе сво своје знање и вештине на младе нараштаје на Kосову и Метохији.

ВЕНАЦ је једини покрајински професионални ансамбл који има за циљ да очува и развије народни фолклор (народне игре и песме) и да испита могућности проналажења нових видова народне уметности. Основан од стране Министарства културе Републике Србије 1964. у Приштини. Успешно чува традицију и шири културу народног фолклора наступима и многобројним активностима Професионалног, Омладинског и Дечијих ансамбала.

Ансамбл народних игара и песама Kосова и Метохије Венац основан је 1964. у Приштини од стране Министарства културе републике Србије под именом “Шота”. Шота је покрајински професионални ансамбл који има за циљ да очува и развија народни фолклор (народне игре и песме) и да испита могућности проналажења нових видова народне уметности. 1993. године Ансамбл мења име у ВЕНАЦ. 

ВЕНАЦ се након рата 1999. налази у избеглиштву у Нишу. На иницијативу колектива се већ октобра 2003. враћа на Kосово и Метохију у Чаглавицу надомак Приштине, a 2008. године ВЕНАЦ се још једном сели и то у Грачаницу, коју од тада зове својим домом. 

ВЕНАЦ прославља пола века постојања 2014. године и тада усмерава своју иницијативу на грађење будућности. Основано је пет Дечијих ансамбала кроз школе фолклора које отварамо на преко 20 локација на подручју централног Kосова и Метохије. Исте године основан је и Омладински ансамбл у Грачаници, који у перспективи представља будући кадар за Ансамбл. Професионални играчи ВЕНАЦА преузимају улогу едукатора и предавача са циљем да своја знања пренесу младим људима и тиме наставе традицију очувања народних игара и песама. Ове иницијативе имају за иницијалне резултате чињеницу да је ВЕНАЦ у кратком року окупио око себе преко 300 младих уметника. ВЕНАЦ се и данас успешно бори да на Kосову и Метохији очува и развије фолклорни дух будућих поколења као и да изнедри нове генерације играча професионалне фолклорне сцене.

ВЕНАЦ је од оснивања вођен од стране врхунских стручњака сценског фолклора и одмах стао у ред већ прослављених професионалних ансамбала у земљи. Пажљиво је развијан репертоар и стил по коме је Ансамбл постао препознатљив, а једно од заслужних имена за то је први и дугогидишњи уметнички руководилац Вјаћеслав Славко Kвасневски. Повратком на Kосово и Метохију мукотрпним радом ВЕНАЦ успева да оживи културне активности у покрајини презентујући и нови програм Ансамбла. ВЕНАЦ је у послератном периоду водећи покретач културног живота у српским енклавама где је било потпуно незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ВЕНАЦ је био и остаће уз свој народ и делити његову судбину. 

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла ВЕНАЦ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Kосмета и презентације истих на сцени. У свом богатом репертоару, заснованом пре свега на фолклорној традицији овог поднебља, бројимо преко 35 кореографија. 

За више од пола века постојања у Ансамблу је стасао велики број доказаних и признатих уметника, а можда највећи међу њима јесте и један од основача Јордан Николић. Са Ансамблом су кроз историју радили врхунски стручњаци и кореографи који су у многоме допринели очувању и богаћењу Ансамбла. Поред Kвансевског ту су: Олга Сковран, Братислав Бата Грбић, Десанка Ђорђевић, Добривоје Путник, Бранко Марковић, Братомир Бата Лачковић, Радојица Kузмановић и многи други.

У Грачаници, маленом месту великог имена где Милутинов манастир стамено чува српско име, ВЕНАЦ са великом чашћу сакупља, чува, негује, развија и презентује културно наслеђе како са Kосова и Метохије тако и целе Србије кроз игру, песму, музику и обичаје.

Са жељом да пренесе своје знање ван граница аналогног света, ВЕНАЦ покреће велики пројекат дигитализације 2020. године. Циљ пројекта је да се целокупна архива дигитализује и тиме сачува од заборава како наш рад тако и изворне народне игре и песме.

Преданим радом љубоморно чувамо нашу фолклорну уметност, из дана у дан.

Извор: Ансамбл “Венац”