28. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Evrovizija 2023: Gotovo drugo polufinale – ove zemlje su se plasirale u finale

U Liverpulu se održalo drugo polufinale za pesmu Evrovizije. Šesnaest muzičkih izvođača predstavilo je svoje zemlje, a publika je glasanjem izabrala pesame koje će se naći u finalu.

Publici su se predstavili takmičari iz Jermenije, Kipra, Rumunije, Danske, Belgije, Islanda, Grčke, Estonije, Albanije, Australije, Austrije, Litvanije, San Marina, Slovenije, Gruzije i Poljske. Od 16 zemalja, odnosno predstavnika, 10 je otišlo u finale.

Zemlje koje su se plasirale u finale su Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litvanija, Poljska, Australija, Jermenija i Slovenija.

Ovih 20 zemalja su obezbedile mesto u finalu: Hrvatska, Moldavija, Švajcarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška, Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litvanija, Poljska, Australija, Jermenija i Slovenija.

Osim zemalja koje su se takmičile u dve polufinalne noći, u finalu će se za pobedu boriti i “Velika petorka” koju čine: Španija, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka, ali i prošlogodišnji pobednik Ukrajina.

Podsetimo, pet zemalja osnivača popularnog takmičenja svake godine se direktno plasira u finale. Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija, a budući da je Ukrajina bila prošlogodišnji pobednik, ona će se ovim zemljama takođe pridružiti u finalu.

Veliko finale Evrovizije će se održati u subotu, 13. maja sa početkom u 21 čas.