26. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

SLAVA MANASTIRA TUMANE: Danas je praznik svetih Zosima i Jakova tumanskih

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih. Posebno svečano biće u manastiru Tumane, gde se održava Sveta arhijerejska liturgija, a potom i akatist svetiteljima i molitve za zdravlje.

Očekuje se da tokom praznika bogomolje iz 16. veka imanje i sam manastir Tumane poseti oko 25.000 vernika.

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Po predanju živeo je sam u kamenoj pećini kod današnjeg manastira Tumane.

Podizanje tog manastira vezano je za ime Miloša Obilića, koji je prilikom lova nehotice ustrelio pustinjaka Zosima. Na mesto gde je starac izdahnuo, Miloš ga je sahranio i nad grobom podigao crkvu, odnosno manastir koji se i danas zove Tumane. Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Prepodobni Jakov (u svetu Radoje Arsović) rođen je 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Stekao je dva doktorata u Francuskoj ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja. Napustio je službu i svetovni život i došao je kod Svetog vladike Nikolaja sa molbom da bude iskušenik. Nakon dugog ispitivanja Vladika ga je primio.

Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je na smrt 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane.