29. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Sportska škola NAUTSOS-a u Duboki

Nacionalna asocijacija turističkih speleoloških objekata Srbije i Planinarski savez Beograda juče, u subotu 9. jula, održala je u sportsku školu, pod nazivom „Upoznajte pećine“. Škola je održana u Duboki. Program je bio namenjen mladima, u cilju upoznavanja sa opremom koja se koristi u speleologiji, kako se odvija kretanje kroz horizontalne speleološke objekte i kako se napreduje tehničkim penjanjem po užetu. Rukovodilac programa je dr Dejan Vučković, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu.
Duboka je selo poznato kako po zanimljivoj Dubočkoj pećini i prelepoj, netaknutoj prirodi, tako i po izuzetnom aktivizmu meštana, čije je dugogodišnje zalaganje da se pećina uvrsti na mapu turističkih destinacija upravo i dovelo do toga da će Dubočka uskoro biti otvorena za posetioce. NAUTSOS će upravljačima pružiti svu moguću pomoć i podršku, kako bi se ovo izuzetno prirodno blago održavalo, unapređivalo i promovisalo u korak sa drugim, već afirmisanim pećinama, članicama asocijacije. Takođe bismo se posebno zahvalili Milošu Petroviću, predstavniku opštine Kučevo i Ljubomiru Rajiću iz udruženja koje će upravljati pećinom, na predanom radu i zalaganju da se Dubočka pećina otvori za javnost, poručili su iz NAUTSOS-a.

„Jedan od prioriteta razvoja turističke ponude je i Dubočka pećina. Aktivnosti koje podrazumevaju stručnost, hrabrost i veru rezultiraju projektima koji za cilj imaju podizanje svesti o speleološkim objektima, njihovu važnost kao i obuke koje će omogućiti novim polaznicima da na pravi način približe lepote speleologije. Hvala NAUTSOS-u, dr Dejanu Vučkoviću profesoru na Rudarsko-geološkom fakultetu, MZ Duboka i Ljubomiru Rajiću. Sjajno iskustvo i vidimo se uskoro“, rekao je član Opštinskog veća zadužen za turizam, Miloš Petrović.

Izvor: E-Kucevo