26. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Muzički kutak

Šta je zapravo rok i odakle potiče?

Rok je žanr popularne muzike koji se razvio tokom 1960-ih u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Njegovi koreni potiču od rokenrola iz 1940-ih i 1950-ih, na koga su uticali ritam i bluz i kantri muzika. Na rok muziku su uticali brojni žanrovi kao što su bluz, folk, džez i klasična muzika.

Tokom kasnih 1960-ih nastao je veliki broj različitih rok žanrova, uključujući i hibride kao što su bluz rok, folk rok, kantri rok i džez-rok fuzija. 

Jedna od prvih rokenrol pesama je Čak Berijeva – Džoni Bi Gud,  Njega mnogi smatraju za rodonačelnika roka.

https://www.youtube.com/watch?v=T38v3-SSGcM

Chuck Berry – Johnny B Goode 

Pošto tadašnjoj muzičkoj industriji nije odgovarao kao crnac i stariji čovek, u prvi plan je izbačen Elvis Presli, koji je uskoro postao prva rok zvezda – kralj rokenrola.

Elvis Presley – Thats Alright (Mama)

Posle Elvisa, kada je već rok ritam zahvatio ceo svet, javljaju se bendovi kao što su Bitlsi, Rolingstons i ostali. U to vreme se javlja rok scena i na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako je to izgledao rok u bivsoj Jugoslaviji

Na mnogobrojne promene koje je rok muzika donela u Jugoslaviji nije se odmah gledalo blagonaklono. Novi stil koji je doneo rok nije naizgled bio u skladu sa društvenim uređenjem. Rokenrol je, između ostalog, bio bunt protiv ustaljenih normi ponašanja. 

Rok muzika je svoje mesto u medijima najpre dobila na radiju. Postepeno, i mnogi časopisi počinju sve redovnije da izveštavaju o dešavanjima na muzičkoj sceni Jugoslavije. U periodu od 1965. do 1970. godine rok muzika je dobila svoje mesto u svim medijima.

Danas je veoma teško reći kada je rock muzika stvarno započela u Jugoslaviji i ko je za to najzaslužniji. Gotovo je sigurno da su džezeri bili ti koji su otvorili put ne samo rock muzici, možda, još i više zabavnoj ili takozvanoj šlagerskoj muzici. Nekako najčešće u kontekstu početaka rock muzike u Jugoslaviji se spominje Mile Lojpur.

Kod nas je rokenrol stizao uporedo sa svetom, slušao se Radio Luksemburg, stizale su najaktuelnije gramofonske ploče. Krajem 50tih i početkom 60tih bile su u modi igranke, u Beogradu na Kalemegdanu, u Lazarevićevoj, na Mašincu.

Pored džeza i šlagera, počeo je da se izvodi i rokenrol. Naš prvi roker i šoumen bio je upravo Mile Lojpur koji je nastupao na letnjim igrankama na Kalemegdanu, sa svojim hitom “Mile br.1, Mile br.2″.

Jedan od naših prvih bendova bile su “Siluete”, pod vodjstvom legendarnog Zorana Miščevića. Pored “Silueta”, svirali su i “Zlatni Dečaci”,”Elipse”,”Crni Biseri”, “Bijele strijele”, “Crveni koralji”, “Dinamiti”…





Zlatni Decaci – Cudna Devojka

Elipse – Pogledaj kroz prozor

Crni biseri- Nisam više taj

Sedamdesetih se osnivaju grupe koje su prezentovale svoju, autorsku rok muziku: Korni Grupa, Yu Grupa, Tajm, Smak.

Najuspešnija rok grupa na ovim prostorima je “Bijelo Dugme”, osnovana 1974. Njihovi prvi albumi koketiraju sa etno muzikom, tzv “pastirski rok”. 

Kad bih bio bijelo dugme

Tvorac i vođa “Dugmeta” Goran Bregović, kameleonski prilagodljiv, uspešno je vodio grupu kroz razne faze do kraja 80tih. Bili su megapopularni i prvi koji su uspeli da zarade veliki novac od muzike. Kroz “Dugme” su prošla tri pevača: Željko Bebek, Mladen Vojčić Tifa i Alen Islamović.

Željko Bebek – Sinoć sam pola Kafane popio 

Mladen Vojicic Tifa – Stipu gatibo

Alen Islamovic – Kad bi mi tebe Bog oprostio

60-ih najuticajniji bend bi svakako bio Indexi. Kako reče Petar Popović: “Neki muzičar može biti broj jedan u celoj Jugoslaviji, ali uvek će biti drugi u Sarajevu, tamo su uvek prvi Indexi”.

Indexi – Sanjam

Rokenrol nije nestao iz Srbije, ali se sve slabije čuje, mladi u najvećoj meri slušaju rokenrol, a najpopularniji su i dalje stari, poznati bendovi (EKV, “Partibrejkers”, “Diciplina kičme”, “Električni orgazam”, “Van Gogh”…) koji su veći deo slave stekli u bivšoj Jugoslaviji, na jednom većem tržištu na kome su imali između ostalog i definisan prostor u medijima. Sa druge strane mladi bendovi koji treba da predstavljaju nove snage koje će svojim idejama, kreativnošću i kvalitetom zainteresovati širu publiku, godinama unazad ne uspevaju da naprave veći pomak.

Nije tačno da nema novih bendova, ali je tačno da za njih niko ne zna i nikad neće ni saznati. Jer, rok muzika je izgubila značaj i uticaj koji je imala pola veka. Ona, naprosto, više ne dominira, i to nije slučaj samo u Srbiji nego svuda u svetu. Razlika je samo u fizičkoj veličini tržišta. 

Napisale: Redakcija internet portala RTV KUČEVO – Katarina Savić i Radmila Stanković