26. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Izložba slika “Novi svet – “Put u propast”autorke Teodore Stojanović




Centar za kulturu “Dragan Kecman” Kučevo, poziva sve zainteresovane i ljubitelje ove vrste umetnosti da u utorak 23, novembra 2021,godine u 18 časova , dođu u Hol Centra za kulturu na otvaranje ove izložbe .

Početak kraja ili novi početak. Smrt je život a život je smrt. Smrt i život se sustiču u krugu početak kruga je ujedno njegov kraj, tačke se spajaju. Pitanja života, smrti, postojanja, svrhe su nešto o čemu pričam kroz slike. One su proizvod unutrašnjih doživljaja koji proizilaze iz osećaja i analize stvarnosti. Na simboličan način prikazuju ljude koji su u osnovi slobodni ali su sami sebe zarobili u uverenja koja ih čine robovima – a da toga nisu ni svesni. Oni žude za slobodom, ta sloboda im je na dohvat ruke, samo što se boje da u nju zakorače.

Uzice okačene oko vrata pojedinim kreaturama predstavljaju baš to. Uzice su tanke mogu se pokidati, ali bića sa mojih slika to ne čine i ako žude za slobodom. Troglovi sa pojedinih slika pozivaju ljude da dublje istraže duboke slojeve svoje ličnosti.

Novi svet je put u propast. Ta propast bi se mogla odložiti kad bi ljudi bili manje povodljivi i čuvali svoje JA koje u novom svetu postaje nešto univerzalno. Identitet se gubi, već se izgubio, Pojedinac postaje deo mase, njegovi stavovi su usvojeni stavovi mase on je poslušni rob, a da toga nije ni svestan.


Dobro došli !