18. јул 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo 88,9 FM

ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Република Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Датум, 15. септембар, изабран је зато што је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт. Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће обележен широм Србије и Републике Српске, а грађани су позвани да на својим домовима истакну заставе.

Даншњим празником ми обележавамо празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција и вера, али и вредности целог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна зашто и шта јој је чинити.

Да подсетимо, одлука о прослави овог заједничког празника донета је у августу 2020. године на састанку председника Србије Александра Вучића са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима Републике Српске.

Главни циљ у покушају да се утемељи овај празник јесте да се мотивишу сви наши сународници, где год живели, Срби из свих крајева света, да тога дана тамо где живе, на кућу или зграду, поносно истакну нашу тробојку.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе треба да буде подстицај за нас да се ујединимо и заједно радимо на јачању наше заједнице, како у Србији, тако и широм света.

Новина у односу на претходне године је да ће овај празник први пут бити организовано прослављен ван граница Републике Србије и Републике Српске.

У вези с тим, наша дијаспора у Франкфурту, али и у покрајини Хесен, као и целој Немачкој позвана је да се придружи централној прослави у том граду, данас од 18 часова, где ће три дана трајати манифестација „Дани српске културе“ у оквиру које ће бити обележен и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.