20. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

EVROVIZIJA 2023: Predstavnik Srbije Luke Black prošao u finale! REČI PESME LUKE BLACKA IMAJU SNAŽNU SIMBOLIKU 

Završeno je prvo polufinalno veče ovogodišnje Evrovizije, a tokom noći publici širom sveta predstavilo se 15 zemalja, među kojima je i Srbija koja se plasirala u finale, koje će biti održano u subotu, 13. maja.

Voditelji dve polufinalne večeri su britanska glumica Hana Vedingam, manekenka i kantautorka Alešu Dikson i ukrajinska pevačica Džulija Saninu.


Luke Black nastupio je pod rednim brojem 3, odmah posle predstavnika Norveške i Malte, a u ovom polufinalu se 15 zemalja borilo za odlazak u finale, koje se održava u subotu. Pet država nije otišlo dalje.

REČI PESME LUKE BLACKA IMAJU SNAŽNU SIMBOLIKU 

Njegova numera nosi snažnu simboliku i poruku. Pesma “Samo mi se spava” je društveno-angažovanom elektro-pop pesma koja postoji u srpskoj i engleskoj verziji.

Luke Black je sam pisao i muziku i tekst za pobedničku pesmu, kaže da je inspiraciju dobio još u vreme korone i da je reč o “kolektivnom buđenju”.

– Mnogo puta pre ali i nakon pandemije događalo se da svet postane previše intenzivan i da se uvek nekako bolje osećam kada odspavam. Imam osećaj da se nekako regenerišem. Koliko god je to za mene kao individuu dobro, to nije dobro na globalnom nivou da svi spavamo dok se nešto oko nas dešava. Smatram da treba malo i da kontrolišemo naše okruženje. Jedna od poruka jeste kolektivno osvešćivanje za koje se nadam da će se desiti – rekao je Luke i dodao – Pesma opisuje da treba ljudi da se probude, da to zlo koje raste kad držimo oči zatvorene moramo da pobedimo tako što ćemo da se porobudimo.

Luke Black je na svom kostimu nosio crni flor u znak žalosti za žrtvama stradalim u tragičnim događajima u Srbiji protekle nedelje, zbog kojih je na snazi bila proglašena trodnevna žalost, u vreme dok se srpski predstavnik pripremao za nastup. Pevao je na Evroviziji za njih, za njihove porodice i za celu Srbiju u ovim teškim trenucima.

Volim te, Srbijo!“, uzviknuo je Luka na kraju nastupa, a nakon prolaska u finale bio je presrećan i u svom prvom obraćanju nakon glasanja zahvalio se uzbuđeno svima. “Ljudi, hvala vam najviše na svetu. Ja sam toliko pod utiskom, nisam znao da će mi sve ovo toliko značiti, a toliko mi znači. Mnogo mi znači”, izjavio je Luke Black.

Tok revijalnog dela, dok se prebrojavaju glasovi publici su predstavljeni članovi “Velike petorke” – tačnije večeras njih troje, predstavnici Francuske, Engleske i Italije.

U revijalnom delu nastupila je velika britanska zvezda poreklom iz Prištine Rita Ora. Igrači, scenski efekti, njeno pevanje – sve je bilo na visini zadatka, a publika ju je sve vreme pratila pevajući i aplaudirajući.

Glavna promena odnosi se na polufinalne večeri. Naime, deset najboljih pesama biće izabrano isključivo na osnovu glasova publike, umesto dosadašnjeg kombinovanog glasanja gledalaca i stručnog žirija koje je uvedeno 2009. godine. Osim toga, prvi put u istoriji takmičenja, biće omogućeno onlajn glasanje za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na „Pesmi Evrovizije“. Njihovi glasovi biće sabrani i predstavljeni kao glasovi jedne zemlje i u polufinalima i u finalu. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju putem onlajn platforme koristeći svoju platnu karticu, a iz EBU-a navode da je reč o bezbednoj platformi.

Za gledaoce u zemljama koje učestvuju na takmičenju, među kojima je i Srbija, ništa se ne menja – glasanje se obavlja slanjem SMS-a na određeni broj. Članovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ocenjivaće pesme u finalu „Pesme Evrovizije“.

Iz Srbije može da se glasa slanjem SMS-a s rednim brojem svog favorita na broj 1557

Posle revijalnog dela, voditelji su saopštili da u finale iz prvog polufinala idu sledeće države: Hrvatska, Moldavija, Švajcarska, Finska, Češka, Izrael, Portugalija, Švedska, Srbija i Norveška.