20. јун 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Данас су Младенци – ко треба да меси колачиће и шта они симболизују

Српска православна црква слави празник Светих четрдесет мученика. Млади парови обележавају Младенце. Старији кажу, какво је време на овај дан, тако ће бити целог пролећа.

Данас се празнује успомена на четрдесет Мученика Севастијских. Сви они били су младићи, војници римског цара Ликинија. Кад су настали поновни прогони хришћана, четрдесет њих није хтело да се одрекне Христа.

Наређено је да се каменују, али су се каменице враћале и погађале оне који су их бацали. Римски војвода је од беса наредио да они буду погубљени 320. године.

Празник се обележава и у домовима младих брачних парова, јер су страдалници били младићи, па је тај дан повезан са прастарим обичајем даривања младих брачних парова, венчаних у протеклих годину дана.

Гости младенцима доносе поклони који би требало да олакшају свакодневни живот новим супружницима.

Најочуванији обичај је прављење обредних колачића – младенчића, којих треба да буде 40, а млада их дарује гостима.

Младенчићи се праве од пшеничног брашна, премазују се медом и нуде свим гостима. Симболизују дуг, срећан и сладак брачни живот.

У појединим деловима земље младенчићи се месе у свакој кући.

Младенци увек падају у време Часног поста. Зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце и младих супружника.

Каже се и да време о Младенцима најављује време током целог пролећа.