16. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Међународна акције појачане контроле саобраћаја од 6. до 12. марта

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, од 6. до 12. марта, током међународне акције појачане контроле саобраћаја, која се спроводи у 30 држава чланица организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе), посебну пажњу ће усмерити на контролу коришћења сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима.

Спровођење ове акције од изузетног је значаја, с обзиром да је некоришћење појаса тренутно један од највећих проблема у области безбедности саобраћаја у Републици Србији.

У току прошле године, свега 48% погинулих возача и 35% погинулих путника користили су сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. Другим речима, због некоришћења сигурносног појаса у саобраћајним незгодама погинуло је 97 возача и 47 путника у путничким возилима.

Саобраћајна полиција доследно ће преузимати мере према свим лицима која за време вожње у моторним возилима не буду користила сигурносне појасеве, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и према онима који децу буду превозили на непрописан начин.

У току 2022. године, због некоришћена сигурносног појаса санкционисано је 195.226 учесника у саобраћају, док су због непрописног превожења деце у возилима санкционисане 2.574 особе.