28. март 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Национална служба за запошљавање расписала 13 јавних позива/конкурса

Национална служба за запошљавање расписала је 13 јавних позива/конкурса, путем којих ће кроз директну финансијску подршку послодавцима и незапосленим лицима бити укључено 21.205 лица, од којих 2.285 особа са инвалидитетом.

За ове намене планирано је издвајање 6,3 милијарде динара и као и prеthodnih година 550 милиона динара за особе са инвалидитетом. Додатна средства биће обезбеђена из буџета аутономне покрајине и јединица локалне самоуправе за учешће у реализацији мера активне политике запошљавања предвиђених локалним планским документима у области запошљавања.

Као и prеthodnih година тежиште ће бити на теже запошљивим категоријама лица у које спадају: млади до 30 година старости, без завршеног средњег образовања, старији од 50 година, Роми, особе са инвалидитетом, дугорочно незапослени, корисници новчане социјалне помоћи и лица у статусу  вишка запослених.

Већина јавних позива/конкурса биће отворена до 30. новембра 2023. године, док је рок за подношење захтева за мере намењене особама са инвалидитетом  31. децембар 2023. године. Јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање биће отворен до 10. априла 2023. године, рок за подношење пријава потенцијалних извођача јавних радова истиче 27. марта 2023. године, док је јавни позив за учешће у финансирању мере обука за потребе послодавца за запосленог на располагању до 31. октобра 2023. године.

Захтеви за учешће у мерама подносе се надлежним организационим јединицама Националне службе за запошљавање, према месту рада лица или седишту послодавца, непосредно, путем поште или електронским путем.

Све информације за учешће у мерама активне политике запошљавања, неопходна подршка,  подношење захтева према актуелним јавним позивима биће доступне сајту www.nsz.gov.rs, као и путем званичне странице на друштвеној мрежи LinkedIn.