20. април 2024.

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

МУП апелује и на возаче путничких и теретних возила, као и аутобуса, да повећају опрезност и обрате пажњу на возаче мотоцикала и мопеда

Поводом саобраћајних незгода у којима су у протекла два дана страдала два возача мотоцикала и најављених повољних временских услова због чега се на путевима у Србији очекује повећан број мотоцикала и мопеда, Министарство унутрашњих послова апелује на возаче ових двоточкаша да поштују прописана ограничења брзине и да обавезно користе заштитну кацигу и другу заштитну опрему.

У суботу, 18. фебруара, у Горњем Милановцу погинуо је двадесетседмогодишњак када је због неприлагођене брзине изгубио контролу и пао са мотоцикла, док је у недељу, 19. фебруара, у Прокупљу погинуо двадесетогодишњак који је вршио претицање колоне возила преко неиспрекидане уздужне линије, након чега је дошло до директног судара са путничким возилом.

Током 2022. године, у саобраћајним незгодама погинула су 42 возача мотоцикала и 18 возача мопеда. Посебно наглашавамо да су трећина погинулих возача мотоцикала и мопеда у Републици Србији лица млађа од 30  година.

Такође, анализа саобраћајних незгода показује да се половина саобраћајних незгода догађа због неприлагођене брзине, као и да трећина погинулих није користила заштитну кацигу.

Министарство апелује и на возаче путничких и теретних возила, као и аутобуса, да повећају опрезност  и посебно обрате пажњу на возаче мотоцикала и мопеда како би се сачувала њихова безбедност.