January 29, 2023

RTV KUČEVO

Radio Kučevo

Гост БиблиоСалона био је Горан Петровић, књижевник и академик

У четвртак 10. новембра у 18 часова одржан је још један БиблиоСалон у Библиотеци „Никола Сикимић Максим” Кучево. Гост БиблиоСалона био је Горан Петровић, књижевник и академик, један од најзначајнијих и најчитанијих савремених српских писаца.

Иако је углавном било речи о новим Петровићевим романима, „Папир” и „Иконостас” (Лагуна, 2022), који представљају прва два тока великог циклуса романа – романа делте, Петровић је говорио и о писању, значају приче и приповедања у животу људи, али и о романима који су још увек у настајању.

Публика је остала неподељена у усхићењу што је у Кучеву имала прилике да упозна и разговара са једним тако важним и великим књижевником.

Разговор је водила Јована Дишић.

Захваљујемо се Општини Кучево и председнику Општине др Ивану Рајичић за помоћ при организацији овог гостовања, Јелени на самој организацији превоза, а Ненаду и Александру на удобној и безбедној вожњи.

Наравно, као и увек, велика захвалност Туристичкој организацији Кучево и директору Александру Илићу на организацији обиласка пећине Равништарке, а дивној Марини на вођењу кроз пећину.

Горан Петровић (Краљево, 1961) један је од најзначајнијих српских савремених српских писаца и редовни члан Српске академије наука и уметности.

Објавио је књигу кратке прозе „Савети за лакши живот” (1989), роман „Атлас описан небом” (1993), збирку приповедака „Острво и околне приче” (1996), роман „Опсада цркве Светог Спаса” (1997), роман „Ситничарница ’Код срећне руке’” (2000), збирку приповедака „Ближњи” (2002), збирку изабране кратке прозе „Све што знам о времену” (2003), драмски текст „Скела” (2004), збирку приповедака „Разлике” (2006), књигу записа „Претраживач” (2007), новелу „Испод таванице која се љуспа” (2010), књигу изабраних прича „Породичне сторије” (2011), драмски текст „Матица” (2011) и књигу изабраних прича „Унутрашње двориште” (2018).

Петровићеви романи и збирке прича објављени су у преко сто тридесет издања, од чега шездесет у преводима. Нека од његових дела су адаптирана за позориште, телевизију и радио.

Добитник је више значајних књижевних признања.